Redukcja plamistości miąższu
Nawożenie roślin a plamistość miąższu
Plamistość jest zazwyczaj związana z albo słabym albo zakłóconym pobraniem wapnia przez świeżo powstałe i rozwijające się komórki. Wapń jest włączony w ściany komórkowe, dlatego nie ma możliwości jego przemieszczania, w związku z tym konieczne dostarczenie wapnia do nowych komórek, w chwili kiedy są formowane. Ca nie może się przemieszczać do wnętrza komórki, kiedy ma miejsce podział komórkowy, zbyt mała ilość wapnia prowadzi do rozpadu komórek, komórki zamierają co z kolei powoduje pojawienie się plam.
Wapń
Doświadczenia wykazały zależność pomiędzy dawkami wapnia, zawartością wapnia w skórce ziemniaków i porażeniem przez rdzawą plamistość miąższu.
Plamistość miąższu może zostać zredukowana przez odpowiednie nawożenie - dostarczenie wapnia, w formie saletry wapniowej podczas redlenia lub w fazie zawiązywania bulw.
Doświadczenia wykazały, że zapewnienie minimum 0,15% wapnia w skórce polepsza wygląd skórki zewnętrznej, zwiększa odporność na choroby i minimalizuje rdzawą plamistość miąższu. Analiza skórek ziemniaków jest dobrym sposobem na sprawdzenie czy występują choroby lub problemy z jakością skóry są związane z zawartością Ca. Nawet mała zawartość wapnia w bulwach może powodować dużą różnicę.
Bor
Doświadczenie wykazało wpływ boru na zawartość wapnia w bulwach oraz co za tym idzie na zmniejszenie porażenia rdzawą plamistością.
Obok potasu, wapnia i magnezu bor jest bardzo ważnym pierwiastkiem obecnym w ścianach komórkowych. Powoduje silne łączenie pomiędzy pektynami, powodując tym stabilność tkanki komórkowej. Dlatego bor wpływa na jakość przechowalniczą. Ponadto bor powoduje absorbcję wapnia, dlatego nawożenie borem jest istotne dla utrzymania równowagi odżywienia roślin.
Inne czynniki wpływające na zmniejszenie porażenia przez plamistość miąższu
Producent może ograniczyć plamistość miąższu poprzez:
- Unikanie sadzenia ziemniaków na polach, gdzie występują niekorzystne czynniki takie jak słabe odwodnienie lub małe możliwości zatrzymywania wody
- Planowanie nawadniania w taki sposób by uzyskać maksymalną jakość plonu