Utrzymanie zdrowotności pszenicy
Azot i potas
Niedobór azotu powoduje u roślin podatność na wszystkie infekcje, podczas gdy niedostateczna zawartość potasu powoduje, że roślina są słabe i karłowate zwłaszcza w okresach suszy. Stresy fizjologiczne będą bardziej szkodliwe jeśli występują braki potasu – uszkodzenia powodowane przez mróz będą silniejsze, a na obszarach podmokłych rośliny dłużej będą się regenerować i szybciej więdną. W okresach suszy szybciej stają się wiotkie.
Rośliny będą bardziej podatne na choroby i szkodniki zwłaszcza w warunkach niezrównoważonej dostępności azotu i potasu. Prowadzi to do zahamowania wzrostu i zwiększenia zawartości rozpuszczalnych związków azotu i węglowodanów prostych, zapewniając łatwo dostępne źródło pożywienia dla chorób, takich jak mączniak. Cieńsze ściany komórkowe z mniejszą mechaniczną odpornością na szkodniki mogą być wynikiem niedoboru potasu. Przegląd ponad 1000 doświadczeń na zbożach pokazuje, że w przypadku zbyt niskiej zawartości potasu, niezbilansowanej do dawki azotu nawożenie potasem redukuje choroby i infekcje bakteryjne w ponad 70% przypadkach. Niedobór potasu jest również związany z większym nasileniem rdzy.
Cynk i miedź
Pod wpływem nawożenia cynkiem stwierdzono ograniczenie występowania Ostrej plamistości oczkowej (Rhizoctonia cerealis), podczas gdy niedobór miedzi powoduje niepłodność pyłku, a w miejscach ziarniaków rozwija się sporysz.
Mangan
Wpływ manganu na ograniczenie presji chorób został stwierdzony w licznych doświadczeniach. Ma on bezpośredni wpływ na zahamowanie rozwoju chorób grzybowych, szczególnie mączniaka prawdziwego, jak również bierze udział w produkcji ligniny i suberyny, zwiększając tym samym odporność na zgorzel podstawy źdźbła, co potwierdza wiele doświadczeń.
Zalecenia Yara dotyczące parametrów jakościowych pszenicy
Rekomendowane nawozy Yara dla upraw pszenicy