Zwiększenie ilości i jakości białka w ziarnie
Żywienie roślin a zawartość białka w pszenicy
Azot jest podstawowym składnikiem aminokwasów, które są budulcem białka w ziarnie. Tym samym właściwe nawożenie azotem ma kluczowe znaczenie w produkcja pszenic z dużą zawartością białka. Zawartość białka w ziarnie jest pomocne w określeniu, czy rośliny były prawidłowo nawożone azotem.
Jeśli zmienimy optymalną dawkę azotu (ze względów ekonomicznych), lub jeśli zastosowana dawka odbiega od optymalnej , to zmiana zawartości białka w ziarnie zazwyczaj wynosi około 1% na 50kg N/ha. Aby osiągnąć wyższą zawartość białka, wymagana jest wyższa dawka azotu aby zaspokoić zapotrzebowanie. Całkowite zapotrzebowanie na azot przez rośliny jest oczywiście funkcją zakładanego plonu oraz zawartości białka.
Zawartość białka przy optymalnej dawce azotu i plonach dla pszenicy paszowej jest stałe i wynosi około 11% (co odpowiada 1,9%N). Jednak pszenica konsumpcyjna przy optymalnym plonie i zawartości białka na poziomie 12%, często potrzebuje dodatkowej dawki azotu aby osiągnąć potrzeby rynku przekraczające 13% białka. Niska zawartość białka np. poniżej 10% dla odmian paszowych, oznacza słabe wykorzystanie azotu. Termin nawożenia azotem jest bardzo ważny. Wczesna dawka azotu (BBCH 25-32) będzie wykorzystana głównie do budowania plonu , a dawka azotu zwiększająca zawartość białka powinna być zastosowana w fazie BBCH 37-59.
Jeśli zawartość azotu w liściach nie jest prawidłowa, można zastosować dolistną aplikację azotu w okresie kwitnienia.
Siarka jest głównym składnikiem białek i dlatego jest istotna dla ilości białka i jego jakości. Występuje w kilku kluczowych aminokwasach, które polepszają wartości wypiekowe. Są to np. cysteina i metionina.
Zarówno mangan jak i cynk ogrywają ważną rolę w wielu procesach w roślinie, w tym w metabolizmie azotu. Prawidłowy metabolizm azotu zwiększa jego wykorzystanie, a tym samym zwiększa zawartość białka.
Zalecenia Yara dotyczące parametrów jakościowych pszenicy
Rekomendowane nawozy Yara dla upraw pszenicy