W dalszym rozwoju genetycznym Emmer była naturalnym hybrydyzacją dwóch dzikich traw. - Triticum Urartu (ściśle związana z dzikim Einkorn (T. boeoticum) oraz gatunkami Aegilops). Obydwie były diploidami, co oznacza, że nowy gatunek pszenicy został tetraploidem, czyli posiadał cztery zestawy chromosomów pszenicy. Pszenica durum jest tetraploidem, wytworzonym w procesie naturalnej hybrydyzacji , która została wybrana przez rolników, dzięki wykazywaniu korzystnych cech i łatwości zbiorów.
Chleb wytworzony z orkiszu i pszenicy stał się ulubionym gatunkiem pieczywa. Te dwa zboża były ponownie wynikiem naturalnej hybrydyzacji, pomiędzy pszenicą Emmer i dzikiej trawy Aegilops tauschii. Ta hybrydyzacja z tetraploidalnej do heksaploidalnej, przeszła w sześć zestawów chromosomów (czyli 42 chromosomy). Ten naturalny rozwój genetyczny, jest bardzo udany, ale trwał wiele lat. W dzisiejszych czasach biotechnologia bada sposoby i możliwości szybszej modyfikacji.