Zwiększenie jakości kukurydzy
Nawożenie a jakość kukurydzy
Azot i siarka zwiększa zawartość białka w ziarnie kukurydzy. Nawożenie azotem musi być zrównoważone aby zapewnić odpowiedni wzrost roślin bez ryzyka wylegania i opóźnienia dojrzałości. Odpowiednia dawka składnika zmniejsza wilgotność ziarna przy zbiorze.
Potas odgrywa bardzo ważną role w zwiększeniu poziomu aminokwasów oraz zawartości białek w ziarnie kukurydzy.
Fosfor powoduje zmniejszenie wilgotności ziarna podczas zbioru przyspieszając osiągnięcie dojrzałości.
Nawożenie mikroelementami stanowi również istotny czynnik wspierający odpowiedni wzrost roślin, osiągnięcie wysokiego plonu o dobrej jakości.
Zalecenia Yara dotyczące zwiększenia jakości plonu kukurydzy
Zwiększenie odporności na wyleganie oraz szkody wyrządzone przez przymrozki
Zwiększenie zawartości energii w kiszonce
Zwiększenie zawartości białka i aminokwasów w ziarnie kukurydzy
Rekomendowane nawozy Yara dla upraw kukurydzy