Zwiększenie zawartości energii w kiszonce
Azot
Dawki azotu powinny być na tyle wysokie, aby zmaksymalizować intensywność wzrostu roślin przy zachowaniu optymalnej zawartości białka niezależnie od kierunku wykorzystania kukurydzy. Jednak zbyt wysoka dawka azotu może powodować zbyt intensywny wzrost roślin, w szczególności części wegetatywnej co prowadzi do zmniejszenia udziału ziarna w plonie. W konsekwencji zawartość skrobi w kiszonce może się znacznie zmniejszyć przez co zmniejsza się plon i jakość kiszonki.
Fosfor
Pobranie fosforu z gleby następuje praktycznie nieustannie do późnych faz wzrostu. W fazie dojrzałości 70% fosforu pobranego przez rośliny znajduje się w ziarnie. Dlatego ma on bezpośredni wpływ na zawartość białka w ziarnie. W późniejszych fazach wzrostu fosfor przyczynia się do zwiększenia plonu ziarna a także przyspiesza dojrzałość roślin.
Potas
Nawożenie potasem przyczynia się do zwiększenia zawartości protein zawartych w kukurydzy na kiszonkę.
Cynk
Cynk jest podstawowym składnikiem enzymów biorących udział w metabolizmie węglowodanów i produkcji białka. Dlatego niska dostępność cynku zmniejsza tempo wzrostu roślin i zawartość skrobi w ziarnie kukurydzy.
Bor
Udowodniono, że bor wpływa na zawartość skrobi w kiszonce w związku z czym zwiększa wartość energetyczną paszy.
Zalecenia Yara dotyczące zwiększenia jakości plonu kukurydzy
Zwiększenie odporności na wyleganie oraz szkody wyrządzone przez przymrozki
Zwiększenie jakości kukurydzy
Zwiększenie zawartości białka i aminokwasów w ziarnie kukurydzy
Rekomendowane nawozy Yara dla upraw kukurydzy